Starka vindar i Köpenhamn utmanade Europa-eliten

Den 5-7/5 så drog första deltävlingen Copenhagen Open i European Pro Tour igång. Spelplatsen var Valbyparken i Köpenhamn och det fanns 112 herrar och 24 damer från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland, Storbritannien, Österrike, Tyskland och USA med. Av dessa var det 21 svenskar som tagit sig över Öresundsbron för att prova lyckan på den svåra parkbanan.

En av dessa var KFK:s Daniel Carlquist, som spelat där flera gånger innan, som visste att det skulle bli en utmaning på den vanligtvis svåra layouten. Det han nog inte räknat med när han anmälde sig var väderförhållandena som gjorde Valbyparken till en ännu svårare best att tämja. Kyla och stormvindar gjorde att långkalsonger, mössa och flera lager kläder i maj inte var något konstigt. 

Dock gav träningsrundan under torsdagen inga såna indiktationer. Fint väder och i princip vindstilla. Detta i sig gjorde det svårt att veta vilka discar som skulle användas på vissa hål för enligt väderprognoserna så visades det nu att det skulle vara stark vind, kyla och regnskurar under rundorna som skulle komma. Men efter alla hålen gåtts igenom och en gameplan hade upprättats så var han redo för tävling. 

Första rundan (Niko Rättyä, Stanislaus Amann, Jonas Friis)
När vi kommer till parken så känner man direkt en annan atmosfär i luften. Fokuserade spelare och man hade nu fått upp Players Area för alla spelare och även stånd för discförsäljning mm. Dags för tävling och det blåser fruktansvärt mycket som gör det riktigt svårspelat. Tre meters puttar känns som 12 meter.

Men Carlquist som brukar spela bra i vind börjar rundan väldigt bra. Med väldigt bra både puttning och drives samt en och annan snygg "forehand-roller scramble" så är han -1 efter 13 hål. Sen kom hål 14. Med ett utkast som dessvärre missade mandot gjorde att par blev betydligt svårare och resulterade i en tråkig bogey.

Hål 15 är ett svårt hål, även när det är vindstilla, och är ett 120m långt och smalnar av de sista 50 metrarna med två tjocka skogsalléer på varje sida. Carlquist utkast läcker ut till vänster in i den skogsallén och en svår scramble väntar. Tyvärr tar hans forehand i sista trädet och ligger alldeles utanför cirkeln och putten vill inte i korg.

Hål 16 är ett av banans svåraste hål med väldigt få birdies under helgen. En tajt korridor från utkastet som Carlquist tar i de sista träden och får scrambla för att ta sig ut på det öppna fältet. På inspelet mot korg så får vinden tag i discen och trycker den åt helt fel hål. Inspelet lägger han sig innanför cirkeln men putten tar i korgkant och en dubbelbogey är ett faktum.

Dock på hål 17 så revancherar sig Carlquist med en välplacerad spike-hyzer som lägger sig någon meter från korgen och +2 inför sista hålet. Och vilket sista hål det är.

Hål 18 är ett svårt par 5 där OB är i spel på nästan alla kast. Carlquist utkast går lite längre än den optimala platsen där man vill göra sitt andrakast. Med en buske i vägen och 80-90m för att landa säkert över OB så kastar han ut sin stabilaste disc i väskan på hyzer till höger om busken. Discen vänder nästan direkt i den hårda vinden och landar mitt i OB. Nästa kast får han göra lite längre fram och tar den näst stabilaste på mer hyzer och den gör samma sak. Nästa kast försöker han gå till vänster om busken för att i värsta fall gå inbounds längre fram. Även denna disc går ut i OB till höger men han får flytta fram till nästa "ö" som inte är OB. Nästa kast hamnar på fairway och inspelet blir lite för långt. En missad putt gör att avslutningen på rundan blev riktigt jobbig och sammantaget landar han på +7.

Andra rundan (Jonas Tangen Hoff, Jeppe Ask, Lennart Hannawald)
Med fortsatt hårda vindar och kallt så blev det idag en mycket stabilare runda av Carlquist. Puttarna satt inte lika lätt som i första rundan så blev färre birdies men enda plumparna på scorekortet är bogey på hål 12 och 18 samt en dubbelbogey på hål 8. Efter byte till en stabilare disc på hål 5 ("ö-hålet") så kunde han inkassera sin enda birdie på rundan. Men med ett jämnare spel och lite förändrad gameplan så landade han på +3 när allt var färdigt.

Tredje rundan (Jeppe Ask, Lennart Hannawald, Tobias Östling)
Äntligen till finalrundan var vädergudarna på vår sida och långkalsongerna behövdes inte längre. Med mycket lugnare vindar och trevligare väder så får Carlquist en bra start med en birdie på det trixiga hål 1. Men sedan under de första 9 hålen så är det en hel del toppar och dalar. Spelet fungerar inte som det gjort innan. En frustrerad Carlquist tar sig igenom det och sen på de sista 9 så höjer han spelet med birdies på 12,14 och 15. Dock så visar det svåra hål 18 sina tänder återigen och Carlquist får avsluta sin Danmarks-resa med en bogey. Men med en bra andra hälft av rundan så slutar rundan på fina -1.

Något värt att notera var att Vetlandas junior Hjalmar Fredriksson gjorde en väldigt bra tävling och hade chans på medalj inför sista hålet på sista rundan. Dock med ett andrakast på hål 18 som rullade OB med ett par decimeter så slutade han till slut 4:a men är ändå kvalificerad att spela European Open i Nokia, Finland.

Med en väldigt bra uppstyrd tävling i fina Valbyparken så styr vi resan hem mot Kalmar och tänker att de vindar vi klagar på i Kalmar kanske inte är så farliga ändå. Det finns värre...

Youtube från Copenhagen Open 2023
https://www.youtube.com/@MDGMedia

Resultat KFK
85. Daniel Carlquist +9 (+7, +3, -1)

Resultat Copenhagen Open
https://www.pdga.com/tour/event/65586