Ultimate

Ultimate

“Det är som amerikansk fotboll, men utan våldet.” - The Times

När man beskriver Ultimate är paralleller till andra idrotter oundvikliga, men om sanningen ska fram är det inte likt någon annan sport. Kvinnor och män kan till exempel spela i samma lag. Det finns inga domare. Reglerna är enkla, men strategierna är komplexa plus att det spelas med en frisbee. Att tävla på högsta nivån måste ultimatespelare inneha god kondition och fart. Ultimate är ett snabbt spel och man har inte råd att vila en sekund under ett mål. Spelet har utvecklats från slutet av 60-talet från USA till att vara ett världsomspännande fenomen för vilken annan idrott klarar sig utan domare?

Spelets gång

Varje lag har 7 spelare på planen (utomhus, 5 spelare inomhus) och spelas mot ett annat lag med lika många tävlande. Planen utomhus kan liknas vid en fotbollsplan, men enbart 35 meter bred. (inomhus är planen som en handbollsplan). I varje ände av planen finns något som kallas "målzon" vilket är ett område på 22x35 meter (utomhus). Ett mål görs genom att en spelare kastar in frisbeen i målzonen till en av sina medspelare, som måste fånga den för att målet ska räknas. En spelare som håller i frisbeen får inte springa utan bara rotera runt sin egna roteringsfot (en högerhänt roterar runt sin vänsterfot). Med andra ord får enbart 6 spelare i taget springa, medans den som håller frisbeen håller sig still och letar efter luckor som han/hon kan passa till en annan spelare i sitt egna lag. När frisbeen har passats får den som passade frisbeen börja springa igen. Man får enbart hålla i frisbeen 10 sekunder utomhus och 8 sekunder inomhus (vilket räknas av den försvarare som står framför och försöker hindra att kastet ska gå iväg). Lyckas man inte få iväg den på utgiven tid får det försvarande laget frisbeen.

Spirit of the Game

Ultimate är ingen kontaktsport. Om kroppkontakt inträffar kan den som blev störd i fångsten påkalla "foul" och frisbeen går oftast tillbaka till kastaren. Dock sker det naturligt ofta mycket kontakt vid kamp om discen. Om frisbeen slås ur handen medans en rotering sker och foul påkallas fortsätter man på samma ställe, men räkning börjar om på noll.

Frisbees som används

Den frisbee som används nu är Ultra Star som tillverkas av Discraft.