SM Dag 5 - runda 3 - Moving day

Efter den andra spelade rundan så gick sällskapet till sängs med nytt mod och sikte på den tredje rundan som tillsammans med tidigare rundor blir avgörande för ifall man får vara med och spela finalrundan på lördagen. Daniel Carlquist hade vid det här laget spelat stabilt och hade stora chanser till att lyckas spela runda 4. Oskar Brengesjö låg bra till utifrån hans förutsättningar men behövde återigen leverera ett bra resultat för att rå på ”cutten” efter runda 3.

Trots att de tre herrarna från söder rest långa vägar för en discgolftävling, så bestod frukosten av samma stabila intag som tidigare dagar. Inga nyheter på bordet och birdies skulle säkras under dagen. Brengesjö gick ut först av de två kalmariterna och skulle något stakigt dra på sig en bogey på enkla hål 1. Kanske inte så oväntat tänker ni? Helt rätt, den kassa tekniken och siktet runt korg skulle visa sig påtaglig under dagen. Efter att ha spelat bingo med varje björk på hål 2 lyckades Brengesjö lämna hålet med ett sensationellt par. Dags för hål 3 och en Buzzz senare så var en enkel birdie inkasserad. Med gott mod om fortsatt trevliga linjer rakt mot korg så dundrade Brengesjö sin kära Kaxe rakt in ett träd på hål 4. Det ojämna spelet skulle fortsätta på hål 5 för en enkel birdie. Därefter så blandades fina kast med bedrövliga puttar för att ha ett helt okej utgångsläge efter front 9.

Bakre nio hål på röd slinga har en tendens till både utmana spelarna med svåra par 4 men även vackra hål. Hål 10 kanske är det tråkigaste hålet på Skellefteås fina anläggning. Men som kastare från Skälby gamla hål 10 så är detta ett identiskt hål fast utan jobbiga buskar och OB. Efter att en viss yngling på samma scorekort som Brengesjö fått applåder för att han nått fram till det 125 meter långa hålet så ville inte Brengesjö vara sämre utan tog upp en Rive och dundrade discen förbi korg för en härlig 9 meters putt. Hårt är kul, hårt är bra (ibland). När distanshybrisen lagt sig så kunde även Brengesjö kompensera sin puttmiss och bogey på hål 11 för att elegant glida ner sin Buzzz till korg på hål 12. Hål 12 är ett signaturhål som inte bara är vackert titta på utan är ett perfekt hål att tömma hela sin bag med diskar och se dem segla ner för backen mot korg. Efter en sömnig historia på hål 13 så närmar vi oss sluttampen på runda 3 och några fler birdies måste inhämtas för att säkra en plats till runda 4. Hårt är kul, men hårt är inte alltid bra. På svåra hål 14 missar Brengesjö fairway vilket tvingar den något irriterade 891-ratade spelaren att börja ta beslut i paritet med hans rating. En hyzerbomb senare och ett inspel från fairway på hål 15 kunde en bogey inhämtas. Hål 16 blev spiken i kistan för Brengesjö där ett tidigt OB och missade kast resulterade i en dubbelbogey vilket speglades på hål 18 där den mesta frustration togs ut i utkastet på hål 18 för att cementera att runda 4 ej var inom räckhåll.

Här slutar historien om Oskar Brengesjö i årets SM som dock uppnådde sitt primära mål att komma topp 100. En stabil 93:e plats där cirka 44 spelare passerades utifrån spelarnas ranking inför tävlingen.

För sällskapets äldre (?) herre så hade Carlquist siktet inställt på revansch och klättra några plaster uppåt i tabellen.

Med en riktigt bra första runda där alla linjer satt och en andra runda som Carlquist gärna velat spela om så var frågan, skulle han lyfta till samma nivå som innan eller behöva kämpa för att klara sig bland de 72 som får spela lördagen?

Även denna runda gick han med Skellefteås hemmahopp Johannes Högberg och dessa två skulle av olika anledningar stå i rampljuset under rundan.

Redan på hål tre börjar Högberg med att parkera någon meter från korgen som är omgärdad av vatten. Nästa man på tur tar ansats och lägger sig ännu närmare. 1-0 till herr Carlquist.

På hål tio så går Högberg lång på det 125m långa hålet och Carlquist lägger sig pin high men 10-15m vänster om korg. Med en korg uppe på en kulle så tror caddien att Carlquist ska lägga fram sig men han sätter den putten så det sjunger i kedjorna. Högberg har det jobbigt och missar fyra puttar och lägger i den för en sexa. 2-0 till herr Carlquist.

Hål 12 gör bägge spelarna utkast som har mer att önska och lägger sig cirka 30m från korg. Carlquist börjar med ett säkert inspel mot korgen som har vatten runt sig men Högberg väljer en aggressivare linje och hans putter sitter mitt i korgen. Med applåderande publik i bakgrunden går en leende Högberg och hämtar sin disc i korg. 2-1 Carlquist.

Hål 16 börjar Carlquist med att gå OB tidigt på den trixiga par 4:an. Med tanken om en lätt hyzer in mot korg så flippar hans disc upp och går spikrakt i över 135m och är nära och träffa en bil på vägen bakom. Längden uppmätt efter rundan då Carlquist konfunderad undrade hur långt det ”snea” kastet var. Med ett lite långt inspel och missad putt så är trippelbogeyn ett faktum. Högberg kastar ut och lägger sig i "sweatspot" och med ett väldigt bra inspel så ligger han för en birdiechans och sätter putten. 2-2 Carlquist/Högberg.

Det var en jämn duell i höjdpunkter/bottennapp men med stundtals skakigt puttande från Carlquist så går Högberg på par som var tre kast bättre än slutresultatet för den förstnämnde. Med en avslutande bogey på hål 18 klarar han sig nätt och jämnt bland de 72 som tar sig vidare till finaldagen och är nog mest lättad över det.

Med en av kalmariterna utslagna så tog herrskapet sats för att återigen se vad Skellefteå hade för restaurangutbud. Målet var något med ris och till slut efter mycket letande så var siktet inställt på PandaHouse. Vägen dit verkade relativt rak men att hitta en parkering i Skellefteå utan parkeringstillstånd från en myndighet verkade smått omöjligt. Till slut efter mycket körande så kunde Herr Carlquist sladda in på en parkering några hundra meter från restaurangen. Dags för käk och för att få upp aptiten mer så blev herrskapet placerat bredvid restaurangens egna fiskakvarium. En stor tank med alldeles för många fula fiskar som satt och stirrande på Tony Norlins smaklösa vårrullar. Frågar är om skylten att inte röra akvariumet var för att skydda fiskarna eller för människan vars hand skulle försvinna ner i de glupska fiskarna. Då både Carlquist och Brengesjös mat även saknade smak så lämnade kalmariterna den asiatiska restaurangen missnöjda. Dem må kunna bygga discgolfbanor i Skellefteå, men laga asiatisk mat är dem smått värdelösa på.  

Resultat från runda 3
106. Daniel Carlquist +3 (-1 sammanlagt)
115. Oskar Brengesjö +4 (+7 sammanlagt)

S M29
Daniel Carlquist på den det tajta hål 6 på röda slingan.
S M30
Carlquist med utkast på hål 7 som är kraftigt från vänster till höger och med vatten framför korg.
S M31
Carlquist med putt för par innanför cirkeln.
S M32
Carlquist utkast på svåra hål 11 (par 4) där korgen står på en sluttning efter man snirklat sig fram på fairway.
S M33
Carlquist inspel på hål 11.
S M34
Carlquist utkast på hål 12 där korgen står på en kulle bakom vatten.
S M35
Carlquist putt på hål 14 för par.
S M36
Carlquist putt för par på hål 17.
S M37
Carlquist utkast på svåra hål 18 (par 3).
S M38
Carlquist putt på hål 18.